Wykonanie
Gdy zapada noc, budzą się złe duszki, które namawiają do złego. Podszeptują: "ta
czekolada w szafce jest taka pyszna", "te resztki z obiadu jutro juz na pewno będą niedobre, lepiej je zjeść", któż tak nie ma?Na takie chwile doskonale nadaje się poniższy pomysł, na
owocowe crumble zapiekane w kokilkach.Im mniejsza kokilka, tym dla nas lepiej oczywiście :)Gorące crumble obowiązkowo podajemy z
lodami.
Składniki:1
jabłko1 łyżka (lub kopiasta mała łyżeczka)
masła,
cukru i
mąki.opcjonalnie:
cynamon, ekstrakt
waniliowy, po odrobince dodawanego do kruszonki)Wykonanie:
Jabłko obieramy i kroimy na grubą kostkę.Z
mąki,
cukru i
masła szybko palcami ugniatamy kruszonkę. Jesli będzie za mało kruszyć się w palcach, podsyp odrobiną
mąki.
Jabłka ściśle ułóż w naczynku żaroodpornym, zasyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika(ok 200st. C) na ok 15 min lub do zbrązowienia kruszonki.Takie crumble, oczywiście, najlepiej smakuje z dodatkiem
lodów. U mnie: zmiksowane i zamrożone
truskawki.Oj tak, mój diabełek i aniołek byli całkiem zadowoleni, obydwoje w tym samym czasie, jak nigdy :)