ßßß Cookit - przepis na Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Klasyka - pyszne szarlotkowe nadzienie z rodzynkami pod warstwą kruszonki. Crumble najlepsze jest na ciepło, ale także na zimno ma swoich zwolenników ;-). Deser prosty i szybki, z dużą ilością jabłek, porcja familijna. Polecam na jesienne podwieczorki!
Składniki na kruszonkę:
200 g mąki pszennej
135 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek odmiany szarlotkowej*
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki rodzynków
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Formę owalną o przekątnych: 30 i 22 cm wysmarować masłem. Do formy przełożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie jabłkowe w środku będzie się wyraźnie gotowało i bulgotało. Wyjąć z piekarnika; można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.
* W Polsce najlepsze odmiany na szarlotkę: szara reneta, antonówka, w UK: russell, cox.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/crumble-z-jablkami