Wykonanie
Klasyka - pyszne szarlotkowe nadzienie z
rodzynkami pod warstwą kruszonki. Crumble najlepsze jest na ciepło, ale także na zimno ma swoich zwolenników ;-). Deser prosty i szybki, z dużą ilością
jabłek, porcja familijna. Polecam na jesienne podwieczorki!Składniki na kruszonkę:200 g
mąki pszennej135 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
cukier i ekstrakt z
wanilii. Wyrobić
między palcami na kruszonkę, odstawić.Nadzienie
jabłkowe:1 kg
jabłek odmiany szarlotkowej*1 łyżka
cukru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
cynamonupół szklanki
rodzynkówJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Formę owalną o przekątnych: 30 i 22 cm wysmarować
masłem. Do formy przełożyć nadzienie
jabłkowe, wyrównać. Wierzch posypać równomiernie kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie
jabłkowe w środku będzie się wyraźnie gotowało i bulgotało. Wyjąć z piekarnika; można podawać ciepłe np. z
lodami waniliowymi.* W Polsce najlepsze odmiany na szarlotkę: szara reneta, antonówka, w UK: russell, cox.Smacznego :-).