ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego deseru to musi to zrobić jak najszybciej. Nie ma nic lepszego niż słodko kwaśne jabłuszka na ciepło podane z zimnymi lodami. Powiem szczerze, że ostatnio zajadam się tym właśnie deserem i serwuje go wszystkim gościom. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało:-)
Składniki:
-ok. 2 kg jabłek
-1 opakowanie lodów(najlepiej waniliowych)
-garść rodzynek
-pół cytryny
-cynamon, cukier
Na kruszonkę:
-ok 15 dkg mąki pszennej
-ok 10 dkg masła
- ok 15 dkg cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ja przy większej liczbie gości używam dużego naczynia żaroodpornego zamiast kokilek. Jabłka skrapiamy sokiem z połówki cytryny, posypujemy cynamonem i cukrem. Wsypujemy nasze namoczone wcześniej rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Przechodzimy teraz do zrobienia naszej kruszonki. Wsypujemy do miski mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Masło tniemy nożem i łączymy je z mąką i cukrem. Gdy masło jest już pokrojone w drobną kostkę możemy zacząć rozdrabniać je palcami aż wyjdzie nam sypka kruszonka. Posypujemy nią jabłka i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok godzinę.
Źródło:http://slooowfood.blogspot.com/2014/03/jabka-pod-kruszonka.html