Wykonanie
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego deseru to musi to zrobić jak najszybciej. Nie ma nic lepszego niż słodko kwaśne jabłuszka na ciepło podane z zimnymi
lodami.
Powiem szczerze, że ostatnio zajadam się tym właśnie deserem i serwuje go wszystkim gościom. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało:-)Składniki:-ok. 2 kg
jabłek-1 opakowanie
lodów(najlepiej
waniliowych)-garść
rodzynek-pół
cytryny-
cynamon,
cukierNa kruszonkę:-ok 15 dkg
mąki pszennej-ok 10 dkg
masła- ok 15 dkg
cukru pudruSposób przyrządzenia:
Jabłka myjemy obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ja przy większej liczbie gości używam dużego naczynia żaroodpornego zamiast kokilek.
Jabłka skrapiamy
sokiem z połówki
cytryny, posypujemy
cynamonem i
cukrem. Wsypujemy nasze namoczone wcześniej
rodzynki. Wszystko razem mieszamy. Przechodzimy teraz do zrobienia naszej kruszonki. Wsypujemy do miski
mąkę,
cukier puder i dodajemy
masło.
Masło tniemy nożem i łączymy je z
mąką i
cukrem. Gdy
masło jest już pokrojone w drobną kostkę możemy zacząć rozdrabniać je palcami aż wyjdzie nam sypka kruszonka. Posypujemy nią
jabłka i wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok godzinę.