ßßß Cookit - przepis na JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ

JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ

nazwa

Wykonanie

Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia,
że przybędzie kalorii;)
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 paczki biszkoptów
1 szklanka wody
galaretka pomarańczowa
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody.
Po około 15-20 minutach jabłka rozgotowały się na mus.Wsypałam cukier i cynamon.
Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów.
Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów
Zalałam je resztą musu jabłkowego.
Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny.
Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę.
Polecam! Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/09/jabecznik-na-biszkoptach-z-bita.html