ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowo-pigwowcowo-jabłkowy.

Dżem dyniowo-pigwowcowo-jabłkowy.

nazwa

Wykonanie

Jesień w pełni, więc czas przyrządzić coś z dyni, która doskonale skomponowała się z pigwowcem i jabłkami.
Potrzebne składniki:
1 kg pigwowca
1 kg dyni
1 kg jabłek
1/2 kg cukru
galaretka pomarańczowa
Sposób wykonania:
Pigwowca obkrawamy, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do garnka. Zasypujemy 1/2 kg cukru. Mieszamy i zostawiamy, aby puścił sok ( ok. 15 minut ). Zagotowujemy około 10 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do gotującego się pigwowca, gotujemy około 10 minut.
Obieramy dynię, ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka, wszystko razem gotujemy ok. 30 minut, mieszając.
Na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową. Chwilę gotujemy.
Jeżeli chcemy go zapasteryzować to w słoiki wyparzone w wysokiej temperaturze w piekarniku wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/10/dzem-dyniowo-pigwowcowo-jabkowy.html