Wykonanie
Jesień w pełni, więc czas przyrządzić coś z dyni, która doskonale skomponowała się z pigwowcem i
jabłkami.
Potrzebne składniki:1 kg pigwowca1 kg dyni1 kg
jabłek1/2 kg
cukrugalaretka pomarańczowaSposób wykonania:Pigwowca obkrawamy, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do garnka. Zasypujemy 1/2 kg
cukru. Mieszamy i zostawiamy, aby puścił sok ( ok. 15 minut ). Zagotowujemy około 10 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do gotującego się pigwowca, gotujemy około 10 minut.Obieramy
dynię, ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka, wszystko razem gotujemy ok. 30 minut, mieszając.Na koniec dodajemy
galaretkę pomarańczową. Chwilę gotujemy.Jeżeli chcemy go zapasteryzować to w słoiki wyparzone w wysokiej temperaturze w piekarniku wkładamy gorący
dżem. Zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego !