Wykonanie
Jesteście zadowoleni z tegorocznego lata? Ja tak , bo pogoda akurat na kąpiel i opalanie. Jakieś małe wahania temperatur, trochę deszczu od czasu do czasu, no może więcej niż trochę, ale po co skwar całymi dniami. Dzisiaj właśnie jest taki dzień, gdzie do południa było opalanie i kąpiel w jeziorze, a
potem lekkie zachmurzenie, trochę chłodniej, w sam raz na talerz dobrej zupy.Dzisiaj gotowała moja siostra. Była zupka pomidorowa paprykowa . Na pozór jak każda zupa pomidorowa, ale nie. Zupa została ugotowana z grilowanych
pomidorów,
czosnku i
czerwonej papryki. Zupa smakowała przepysznie! Oceńcie sami, bo warto ją ugotować.
Składniki:Na 6 porcji3 duże
czerwone papryki10
pomidorów1 duży
czosnek1 duża
cebula4 gałązki świeżego
oreganoszczypta
pieprzu kajeńskiegoszczypta
pieprzusól do smaku150 g
mozzarelliWykonanie:Nastaw piekarnik na obcję grilową na maksymalną temperaturę i ugriluj
pomidory,
paprykę i
czosnek wraz ze skórką.Opłócz warzywa zimną
wodą i obierz ze skórki.Obierz
cebulę, posiekaj i usmaż na
oliwie. Dodaj do reszty warzyw i zmiksuj wszystko razem.Dopraw zupę
czarnym pieprzem i
pieprzem kajeńskim, świeżym
oregano i
solą.Podaj zupę z pokrojoną w kostkę
mozzarellą.Polecane przepisyKremowa zupa z porow z nalesnikowym tagliatePyszny barszcz ukraińskiRelacja z warsztatów kulinarnych – kremowa zupa ze
szpinakuZupa kalafiorowa po azjatyckuKremowa zupa grzybowa z suszonych grzybow