Wykonanie
Witajcie, po długiej nieobecności, sprawy zawodowe nie pozwalają mi na tak czynne wpisy jakbym tego chciała. Mam nadzieje, że mimo wszystko chętnie tutaj zaglądacie.Jak wiadomo jesteśmy drobiowym towarzystwem, próbujemy przygotować to
mięso w różny sposób. Pierś z sosem palio już robiłam, lecz sos był gęstszy i podany na piersi zapieczony pod
żółtym serem, tutaj w wersji duszonej ;)
Składniki:2
piersi z kurczaka (pojedyncze)3
Cebule1 łyżeczka
oregano2 ząbki
czosnkupomidory krojone (mała puszka)
sól,
pieprz - do smaku
Wykonanie:Zaczynamy od pokrojenia
cebuli w kostkę, podsmażamy, dodajemy
oregano,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól,
pieprz.Gdy
cebula zmięknie zalewamy
pomidorami z puszki.Piersi płuczemy, usuwamy zbędne błony.Nacinamy wzdłuż przecinamy do końca - powstanie kilka mniejszych porcjiPodsmażamy piersi na patelni z obu stron, przekładamy do
mięsa zrobiony sos, dusimy około 2-3 minutyPodajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego ;)