ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

nazwa

Wykonanie

Wielkanocne jajka faszerowane, moja ulubiona przekąska na zimno. Jak co roku robię kilka rodzajów jajek, za każdym razem jakiś nowy przepis. Robiłam już jajka faszerowane pieczarkami, jajka zapiekane w skorupkach czy jajka faszerowane krewetkami . Dzisiaj proponuję nowy przepis na jajka faszerowane awokado i boczkiem. Bardzo fajne połączenie, smaczne, idealne na wielkanocny stół.
Składniki: na 5 porcji
5 jajek
1 czubata łyżka majonezu, domowej roboty
1 duże awokado
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
sól i pieprz do smaku
4 plastry boczku cienko pokrojonego
Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupek i każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Wybierz żółtka i grubo posiekaj. Wydrąż awokado wybierz miąższ i pokrój w kostkę lub zgnieć widelcem. Wymieszaj lekko żółtka z 1 łyżką majonezu,cebulą, pieprzem i solą. Dodaj posiekaną pietruszkę, awokado i lekko wymieszaj. Napełnij połówki jajek nadzieniem. Usmaż plastry boczku i odsącz na papierowym ręczniku. Ostudzony boczek pokrusz na drobne kawałeczki i posyp nimi jajka.
Polecane przepisy
No to jeszcze po jednym
Jajka w sosie tatarskim
Filet wieprzowy na zimno
Przyjacielskie spotkanie przy grilu
Ale fajne ogórki!
Źródło:http://codojedzenia.pl/wielkanocne-jajka-faszerowane