ßßß Cookit - przepis na Ucierana babka cytrynowa z makiem

Ucierana babka cytrynowa z makiem

nazwa

Wykonanie

Wczoraj upiekłam babkę cytrynową z makiem. Pyszna, soczysta, kwaskowata baba, gościom smakowała, choć trochę za kwaśna, a ja przeziębiona nawet nie poczułam smaku! No cóż witamina C dobra na przeziębienie, więc ciasto samo zdrowie…
Lubię cytrusowe wypieki, a cytrynowa babka to już moja druga na codojedzenia.
Ucierana babka cytrynowa z makiem
Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 L
150 g masła o temperaturze pokojowej
50 g brązowego cukru
150 g cukru
3 jajka + 1 żółtko
150 ml soku z cytryny + skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki maku
250 g mąki + 1łyżka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj podczas ubijania po jednym jajku oraz żółtko, a na końcu sok z cytryny i utartą skórkę.
Wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą i makiem i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj delikatnie.
Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Posyp ostudzone ciasto cukrem pudrem.
Polecane przepisy
Babka kokosowo pomarańczowa
Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem
Po prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowa
Źródło:http://codojedzenia.pl/ucierana-babka-cytrynowa-z-makiem