Wykonanie
Wczoraj upiekłam babkę
cytrynową z
makiem. Pyszna, soczysta, kwaskowata baba, gościom smakowała, choć trochę za kwaśna, a ja przeziębiona nawet nie poczułam smaku! No cóż witamina C dobra na przeziębienie, więc ciasto samo zdrowie…
Lubię
cytrusowe wypieki, a cytrynowa babka to już moja druga na codojedzenia.
Ucierana babka cytrynowa z
makiemSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 5 L150 g
masła o temperaturze pokojowej50 g
brązowego cukru150 g
cukru3
jajka + 1
żółtko150 ml
soku z cytryny + skórka otarta z jednej
cytryny3 łyżki
maku250 g
mąki + 1łyżka1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
solicukier puder do posypaniaWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodaj podczas ubijania po jednym
jajku oraz
żółtko, a na końcu
sok z cytryny i utartą skórkę.Wymieszaj
mąkę z proszkiem,
sodą i
makiem i dodaj do masy
maślano jajecznej. Wymieszaj delikatnie.Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz
tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Posyp ostudzone ciasto
cukrem pudrem.
Polecane przepisyBabka
kokosowo pomarańczowaBabka pomarańczowa z sernikowym nadzieniemPo prostu przepyszna babka
czekoladowo dyniowa