ßßß Cookit - przepis na Muffinki ajerkoniakowe z truskawkami, białą czekoladą i cytrynowym lukrem

Muffinki ajerkoniakowe z truskawkami, białą czekoladą i cytrynowym lukrem

nazwa

Wykonanie

Czy to nie jest zbyt wiele smaków jak na jedną małą muffinkę? Moim zdaniem nie, bo wszystko się zgrało bardzo dobrze i smakowało super. Bardzo Wam polecam spróbować.
Za rewelacyjny przepis na muffinki dziękuję Kasi Prezydentowej . A od siebie dorzucam po truskawce i kostce białej czekolady. Ot tak po prostu. Przepis sam w sobie jest świetny i wcale nie wymaga ulepszania, ale skoro truskawki akurat były to żal było mi ich nie dorzucić.
Składniki: na 12 babeczek
1 i 3/4 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 niepełna szklanka ajerkoniaku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
dodatkowo: 12 szt. małych lub średniej wielkości truskawek, 12 kostek białej czekolady
Cytrynowy lukier:
3-5 łyżek soku z cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, sól), w drugiej misce łączymy składniki mokre ( jajka, masło, ajerkoniak).
Składniki suche dodajemy do mokrych i krótko (tylko do połączenia składników) miksujemy.
Do każdego gniazdka foremki nakładamy po ok. 1 łyżce ciasta, następnie wkładamy po jednej truskawce i kostce czekolady i przykrywamy drugą łyżką ciasta.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka. U Kasi ok. 35 minut, u mnie wystarczyło 25 min. Wszystko więc zależy od Waszego piekarnika, myślę że gdzieś po upływie 20 minut możecie zacząć sprawdzać patyczkiem. Jeśli będzie suchy to muffinki są gotowe do wyjęcia.
Po wyjęciu z piekarnika przez ok. 5 minut pozostawiamy muffinki w formie, a po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Z cukru pudru i soku przygotowujemy lukier, ilość soku trzeba dostosować tak, aby lukier miał bardzo gęstą konsystencję, wtedy ładnie utrzyma się na babeczce. Ja zrobiłam troszkę za rzadki lukier.
Babeczki jeszcze ciepłe polewamy lukrem.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2012/06/muffinki-ajerkoniakowe-z-truskawkami.html