Wykonanie
SkładnikiCiasto:150 g miękkiego
masła200 g drobnego
brązowego cukru (lub białego)3
jajka + 1
żółtko4
cytryny, skórka i sok2 łyżki
maku300 g
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliPolewa:1 łyżka drobnego
cukru1/2
cytryny, wyciśniętej1 łyżka kremu
cytrynowego lemon
curd * (przepis obok)1 łyżka
brązowego cukruLemon
curd:3
jajka3
cytryny (drobno starta skórka i wyciśnięty sok)100 g
cukru pudru100 g
masła, bardzo zimnegoPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mikserem utrzeć miękkie
masło z
cukrem na puszysty krem (około 8 minut). W drugiej misce lekko ubić
jajka i
żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego
masła, cały czas intensywnie i cierpliwie ubijając masę. Dodać skórkę i
sok z cytryny oraz
mak. Do oddzielnej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą, wymieszać. Mieszankę
mąki dodać do utartego ciasta i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy.Polewa: Wymieszać
cukier z
sokiem z cytryny. Polać po cieście. Rozsmarować lemon
curd i posypać
cukrem.Lemon
curd:
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, aby
białka połączyły się z
żółtkami. Dodać
sok z cytryn, skórkę oraz
cukier puder. Dokładnie wymieszać.Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się
wodą i zacząć mieszać drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie się podgrzewać dodawać po kawałeczku
masło, powoli mieszając pomiędzy kolejnymi dawkami.Uważać, aby temperatura mieszanki nie wzrosła za bardzo, aby
jajka się nie ścięły. Ostudzić.WskazówkiPotrzebny na polewę lemon
curd można kupić gotowy np. w delikatesach Marks&Spencer lub zrobić własny z podanego przepisu.