ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
150 g miękkiego masła
200 g drobnego brązowego cukru (lub białego)
3 jajka + 1 żółtko
4 cytryny, skórka i sok
2 łyżki maku
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Polewa:
1 łyżka drobnego cukru
1/2 cytryny, wyciśniętej
1 łyżka kremu cytrynowego lemon curd * (przepis obok)
1 łyżka brązowego cukru
Lemon curd:
3 jajka
3 cytryny (drobno starta skórka i wyciśnięty sok)
100 g cukru pudru
100 g masła, bardzo zimnego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut). W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, cały czas intensywnie i cierpliwie ubijając masę. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Mieszankę mąki dodać do utartego ciasta i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście. Rozsmarować lemon curd i posypać cukrem.
Lemon curd:
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, aby białka połączyły się z żółtkami. Dodać sok z cytryn, skórkę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszać.
Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie się podgrzewać dodawać po kawałeczku masło, powoli mieszając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Uważać, aby temperatura mieszanki nie wzrosła za bardzo, aby jajka się nie ścięły. Ostudzić.
Wskazówki
Potrzebny na polewę lemon curd można kupić gotowy np. w delikatesach Marks&Spencer lub zrobić własny z podanego przepisu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_cytrynowe/przepis.html