Wykonanie
Zawsze kupuje duze paczki
miesa mielonego, tzw. ekonomiczne. Zazwyczaj dziele na dwie porcje. Z jednej robie mielone kotlety lub
male klopsiki, a z drugiej sos bolognese . To wlasnie sos bolognese jest podstawa tej szybkiej tarty, zakladajac oczywiscie, ze
sos jest juz wczesniej ugotowany.
Wlasnie ugotowalam wersje skrocona tego sosu, to znaczy bez dodatku grzybow, warzyw czy
parmezanu. Sos doprawilam troche orientalnie
kminem rzymskim,
pieprzem kajenskim i
cynamonem. Do tarty dodalam rowniez
ser owczy typu
feta. Bardzo lubie polaczenie
cynamonu ze
slona feta.
Spod do tarty zrobilam z dodatkiem
maki orkiszowej, ale mozna go zrobic z samej
maki pszennej. Sprobujcie sami, oto przepis:
Szybka
tarta z
miesem mielonym à la bologneseSkładniki: na 5-6 porcji
Spod do tarty130 g
masła, miękkiego2 ½ dl
mąki pszennej,1½ dl
mąki orkiszowej1 łyżka zimnej
wodyGesty sos z
miesa mielonego400g mielonego (uzylam wieprzowo wolowego)100g
sera feta1 mala
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
przecieru pomidorowego1-2 dl
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
oleju do smażenia3
jaja2 ½ dl
mleka1 dl
startego seraWykonanie:Z podanych skladnikow zagniesc ciasto na
spod do tarty. Nie ugniatac za bardzo. Forme na tarte z ruchomym dnem o srednicy 26 cm, wyloz
ciastem. Brzegi przykryj kawalkami folii aluminiowej i lellko docisnij. Przykryj folia spozywcza i wstaw do lodowki na przynajmniej 30 minut.Przygotowanie sosu zacznij od
cebuli i
czosnku. Obierz i posiekaj drobno, a nastepnie wrzuc na rozgrzana patelnie z odrobina
oleju. Dodaj
przyprawy, podsmaz przez chwile, a
potem dodaj
mieso,
przecier pomidorowy i
wode.Dopraw
sola i gotuj sos przez pol godziny. Niech przestygnie.Schlodzony
spod do tarty ponakluwaj widelcem. Nie zdejmujac jeszcze paskow aluminiowych podpiecz
spod w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i schlodz. Gdy
spod bedzie juz zimny mozesz zdjac folie i napelnic
spod sosem. Pokroj w kostke
ser feta i r ozprowadz rownomiernie po powierzchni sosu lekko dociskajac. Posyp startym
zoltym serem.Roztrzep
jajka z
mlekiem, posol i polej wierzch tarty.Zapiecz tarte w piekarniku na 150ºC (termoobieg) przez 30-40 minut.Gotowa tarte zostaw do ostygniecia na 10 minut, za nim zaczniesz ja kroic.
Polecane przepisy
Tarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiTarta z paluszkami krabowymi i
czarnymi oliwkamiWytrawna
tarta z
szynką ,
fetą i
chiliSerowa
tarta z
boczkiem quiche lorraineZielona
tarta z
indykiem i pesto