Wykonanie
Tarta wytrawna z
kurczakiem i
cukinia, czyli przegląd obiadowych resztek z całego tygodnia. Nie ma chyba prostszej potrawy na tani obiad niż wytrawna
tarta. Dzisiaj kolejna
tarta z
kurczakiem, którą przygotowałam z
cukinią,
suszonymi pomidorami i
czarnymi oliwkami.
Dzisiejszy spód do tarty jest bardziej, jak ja to mówię digestive ( konsystencja zbliżona do
ciastek digestive). Dodałam
maki graham i przez to spód do tarty jest jeszcze bardziej kruchy i lekko ziarnisty. Jak wspomniałam to już moja kolejna
tarta na blogu i właściwie zawsze używam
jajek do zapiekania. Ta
tarta nie jest wyjątkiem.Jeśli lubicie wytrawne tarty to może
tarta z sosem bolognese przypadnie wam do gustu. Sama najbardziej lubię tartę szpinakowa z dodatkiem
wędzonego łososia.Jaka jest wasza ulubiona tarta?
Tarta wytrawna z
kurczakiem i
cukiniąSkładniki:Spód tarty :3 dl
mąki pszennej1 dl
mąki graham150 g
masła, miękkiego2 łyżka zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie:200 g
kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony1
cukinia, około 300 g1 mała
cebula6
suszonych pomidorów2 łyżki czarnych
oliwek1 łyżka świeżych
ziół prowansalskichsól i
pieprz2 dl
startego seraDo zapieczenia:4
jajka4 dl
mleka1 szczypta
soliWykonanie:Zagnieć delikatnie ciasto na spód tarty. Wyłóż
ciastem foremkę o średnicy 30 cm ,
owiń zakryj folia i włóż do lodówki na 30 minut. Nakłuj spód tarty widelcem i podpiecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Spód ma się tylko trochę ze złocić. Brzegi przyduś kawałkami folii, wtedy się nie zsuną przy pieczeniu, a i nie przyrumienią za mocno.Obierz i pokrój
cukinię i
cebulę w kostkę. Podsmaż na
oleju 5 minut. Dodaj pokrojone
pomidory i smaż jeszcze minutę.Pokrój w kostkę
kurczaka i wymieszaj z warzywami. Nie zapomnij o oliwkach. Dopraw
solą i
pieprzem.Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym
serem.Ubij
jajka lekko z
mlekiem i wylej na nadzienie.Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.Polecane przepisyZielona
tarta z
indykiem i pesto
Tarta z paluszkami krabowymi i
czarnymi oliwkamiQuinoa stir fry z
brokułami i
kurczakiem