Wykonanie
Tak jak sobie obiecałam to mój kolejny przepis - muszę nadrabiać zaległości. Wydaje mi się, że skrzydełka nie tylko będą smaczne jako obiad ale także na kolację z dodatkiem ulubionego
pieczywa :).
składniki potrzebne na stripsy:- 800 g skrzydełek z
kurczaka;-
papryka słodka;-
sól;-
pieprz;-
mąka kukurydziana;-
mąka pszenna;-
jajko;-
woda gazowana;-
mleko.
składniki potrzebne do zapiekanki:- średniej wielkości
brokuł;-
zioła prowansalskie;-
sól;-
pieprz;-
mozarella;
-
ser żółty;-
cheddar.składniki potrzebne na dip:-
jogurt naturalny;-
majonez;- suszona
cebula;-
sól;-
pieprz.
sposób przygotowania:
Skrzydła marynujemy w
papryce,
soli i
pieprzu - odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w odpowiednich dla nas ilościach ( ważne jest próbowanie w trakcie przygotowań) - odkładamy do lodówki.
Brokuł dzielimy na różyczki - gotujemy w osolonej wodzie.Z obu mąk,
mleka,
wody,
soli,
pieprzu oraz
jaja rozrabiamy płynne ciasto, pozostałe
mąki mieszamy ze sobą by pozyskać panierkę.Ugotowany
brokuł, cedzimy, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie
cheddara kroimy na drobno,
mozarellę kroimy w kostkę ( w przypadku jednej dużej kulki kroimy ją na drobne części).Wyjmujemy skrzydła, każdy najpierw maczamy w cieście, następnie w panierce tak by nic się od nich nie odklejało. Podgrzewamy fryturę ( lub
olej) we frytkownicy do 180 stopni, następnie po kolei smażymy skrzydła ( frytura bądź
olej nie nadają się do następnego użytku po wykonaniu tego posiłku).
Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi kolejno nakładając trzy
sery. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, wkładamy naczynie na 10 minut. Gotowe stripsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu, podajemy je razem z dipem oraz zapieczonymi
brokułami.
bon apettit!