ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kurczakiem i grzybami

Pierogi z kurczakiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie jadłam pierogów z mięsem, nie mówiąc już o tym, że nie pamiętam abym je kiedykolwiek robiła. Nadeszła pora naprawić to przeoczenie, a że miała porcję ugotowanego kurczaka ochoczo zabrałam się do robienia pierogów.
Jak się domyślacie przygotowałam farsz z gotowanego kurczaka, warzyw z bulionu i suszonych grzybów. Oj dawno się tak nie ujadłam. Pierogi wyszły idealne.
Pierogi z kurczakiem i grzybami
Składniki: na 60 pierogów
Ciasto na pierogi
450 g pszennej mąki
szczypta soli
350 ml wrzątku
2 łyżki oleju
Farsz z kurczaka
20 g suszonych grzybów
1 duża cebula
500 g ugotowanego kurczaka, obranego z kości
1 marchewka z bulionu
2 łyżki posiekanej natki
1 jajko
sól i pierz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Przygotuj farsz. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Potem pokrój w drobną kostkę. Pokrój drobno cebulę i pietruszkę. Grzyby, cebulę i pietruszkę podsmaż na oleju i maśle. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę i zmielone mięso z kurczaka. Dopraw farsz solą i przyprawami, u mnie czarny pieprz.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Przykryj folią i pozostaw na 15 minut. Potem podziel na 2 części i rozwałkuj na cienkie placki. Metalową obręczą, u mnie 8 cm wycinaj placuszki. Na każdy placek połóż po łyżce nadzienia i ściśnij brzegi na kształt księżyca. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie, około 3 minuty. Pierogi powinny wypłynąć na powierzchnię wody.
Ostudzone pierogi podsmażyłam na patelni i podałam ze skwarkami i polane tłuszczem. Czy jest coś bardziej polskiego niż pierogi?
Pierogi lubię pod każdą postacią, ale pierogi z jagodami należą do moich ulubionych. A Wy jakie lubicie?
Polecane przepisy
Nakleilam osiemdziesiat a Wy?
Pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i papryką
Pierogi z jagodami i ricottą
Pierogi ,my love
Drożdżowe pierogi ze świątecznych resztek
Źródło:http://codojedzenia.pl/pierogi-z-kurczakiem-i-grzybami