ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa z pulpecikami

Zupa pieczarkowa z pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Ta zupka to idealna propozycja na zimowy obiad. Jej przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych operacji ani czasu. Przepis nagrodzony w konkursie na szybkie danie jednogarnkowe zorganizowanym przez redakcję portalu Uroda i Zdrowie oraz sponsora marki DAFI. W portalu zarejestrowana jestem pod nazwą "Ewuncja".
Składniki:
( na 4 osoby)
- 1 duża marchew,
- 25 dag. pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 30 dag. mielonego mięsa z indyka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 serki topione,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
marchew obieramy, płuczemy i kroimy w pół talarki, w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy warzywa, mieszając smażymy 2-3 minuty,
pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, podsmażamy jeszcze 2 minuty,
podsmażone składniki oprószamy mąką i mieszając wlewamy powoli bulion drobiowy,
doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min., w tym czasie do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy na gładką masę,
formujemy małe pulpeciki, wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy na rumiano,
niewielką ilość gorącej zupy odlewamy do kubka i rozpuszczamy w niej serki topione (dobrze mieszamy aby nie pozostały grudki)
roztopione serki dodajemy do zupy i mieszamy podgrzewając, na koniec gotowe pulpeciki przekładamy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z natką pietruszki.
Zyczę smacznego i pozdrawiam.
Inne propozycje:
zupa klopsowa
wiosenna jarzynowa z pulpecikami
kapuśniak z młodej kapusty z grzybami
Inspiracją był przepis podany w poradniku Tina nr 2/2011
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Zupa-pieczarkowa-z-pulpecikami.html