ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi najlepsze

Ciasto na pierogi najlepsze

nazwa

Wykonanie

Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach.
Składniki:
około 80 pierogów o średnicy 8 cm
500 g pszennej mąki
2 łyżki oleju
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
jajko
Ciasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać odpowiedniej konsystencji.
Polecane przepisy
Pierogi z kurczakiem i grzybami
Pierogi z jagodami i ricottą
Pyszne pierogi z jagodami
Pierogi ,my love
Nakleilam osiemdziesiat a Wy?
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-na-pierogi-najlepsze