Wykonanie
Na ostro i slodko
Dawno nie gotowalam po hindusku lub indyjsku jak kto woli. Lubie ostre jedzenie, a zeby lekko przeszlo przez gardlo nauczylam sie robic rozne dodatki na slodko, ktore efektywnie niweluja piekielnie przyprawione dania.
Dzisiejszy niedzielny obiad to tandoori
kurczak z
ryzem pilau i chlebek naan ze smacznym, lagodnym nadzieniem. Tandoori
kurczaka najlepiej ugrillowac na grillu lub na patelni grillowej. Do tego dania mozna wykorzystac calego
kurczaka lub poszczegolne jego czesci. Ja wybralam
piersi z kurczaka. Tandoori
masala czyli tandoori
przyprawa to w miare ostra
przyprawa hinduska, na ktora sklada sie
mieszanka przypraw. Mozna ja kupic, mozna tez zrobic tandoori samemu.
Przepis na ostry tandoori
kurczakSkładniki:1 kg
piersi z kurczakaMarynata2 dl
jogurtu, greckiego1 łyżka
soli1 łyżeczka
chili2 łyżki
papryki w proszku2 łyżki tandoori
masala2 łyżki świeżo startego
imbiru1 łyżeczka
kurkumy1 dloleju kukurydzianego½ l
jogurtu, typu greckiego1 doniczka swiezej
kolendry2 lyzki plynnego
miodu2 lyzki
soku z lemonkiWykonanie:Pokroj
kurczaka na mniejsze kawałki .
Zrob marynate z podanych skladnikow i wymieszaj z
kurczakiem.Marynuj
kurczaka conajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez noc.Dla pelnej satysfakcji, grilluj
mięso na grillu lub patelni grillowej.Posiekaj
kolendre i wymieszaj z
jogurtem ,
miodem i
sokiem z limonki.
Ryz pilau swietnie pasuje z
kurczakiem tandoori. Szklanka
wody , a
moze dwie tez nie zaszkodzi.Polecane przepisy
Kurczak marynowany w tandoori z grilaJak samemu skomponować
przyprawę tandoori
masalaProsty przepis na
kurczak tikka
masalaSzybki obiad –
łosoś w sosie mirim
Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslaw