ßßß
Dawno nie gotowalam po hindusku lub indyjsku jak kto woli. Lubie ostre jedzenie, a zeby lekko przeszlo przez gardlo nauczylam sie robic rozne dodatki na slodko, ktore efektywnie niweluja piekielnie przyprawione dania.
Dzisiejszy niedzielny obiad to tandoori kurczak z ryzem pilau i chlebek naan ze smacznym, lagodnym nadzieniem. Tandoori kurczaka najlepiej ugrillowac na grillu lub na patelni grillowej. Do tego dania mozna wykorzystac calego kurczaka lub poszczegolne jego czesci. Ja wybralam piersi z kurczaka. Tandoori masala czyli tandoori przyprawa to w miare ostra przyprawa hinduska, na ktora sklada sie mieszanka przypraw. Mozna ja kupic, mozna tez zrobic tandoori samemu.
Przepis na ostry tandoori kurczakSkładniki:1 kg piersi z kurczakaMarynata2 dl jogurtu, greckiego1 łyżka soli1 łyżeczka chili2 łyżki papryki w proszku2 łyżki tandoori masala2 łyżki świeżo startego imbiru1 łyżeczka kurkumy1 dloleju kukurydzianego½ l jogurtu, typu greckiego1 doniczka swiezej kolendry2 lyzki plynnego miodu2 lyzki soku z lemonkiWykonanie:Pokroj kurczaka na mniejsze kawałki .Zrob marynate z podanych skladnikow i wymieszaj z kurczakiem.Marynuj kurczaka conajmniej przez 4 godziny, a najlepiej przez noc.Dla pelnej satysfakcji, grilluj mięso na grillu lub patelni grillowej.Posiekaj kolendre i wymieszaj z jogurtem , miodem i sokiem z limonki.
Ryz pilau swietnie pasuje z kurczakiem tandoori. Szklanka wody , a moze dwie tez nie zaszkodzi.Polecane przepisyKurczak marynowany w tandoori z grilaJak samemu skomponować przyprawę tandoori masalaProsty przepis na kurczak tikka masalaSzybki obiad – łosoś w sosie mirimKurczak w jogurtowej marynacie z coleslaw