Wykonanie
Kurczak tandoori
masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej)przypraw.
Przyprawę t andoori
masala używa się głównie do dań z
kurczaka, który dzięki
przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :(Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest
jogurt naturalny, w którym marynuje się
kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym
kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że
kurczak i tak wyszedł pyszny :))
Składniki:2
filety z kurczaka3 łyżki
przyprawy tandoori
masala5 łyżek
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
kminu rzymskiego2 ząbki
czosnkuolejusólpieprzWykonanie:W moździerzu utłuc
przyprawy. Dodać je do
jogurtu. Wymieszać dokładnie.
Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą
jogurtową, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelnię wlać 2-3 łyżki
oleju, na mocno rozgrzany
olej wrzucić naszego
kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron, po czym dodać
pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać
fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z
bagietkę,
chlebkiem nan lub
ryżem.