ßßß Cookit - przepis na KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ

KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ

nazwa

Wykonanie

Kurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej)przypraw. Przyprawę t andoori masala używa się głównie do dań z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :(
Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :))
Składniki:
2 filety z kurczaka
3 łyżki przyprawy tandoori masala
5 łyżek jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
W moździerzu utłuc przyprawy. Dodać je do jogurtu. Wymieszać dokładnie. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą jogurtową, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, na mocno rozgrzany olej wrzucić naszego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron, po czym dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z bagietkę, chlebkiem nan lub ryżem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/kurczak-tandoori-masala-z-pieczarkami-i.html