Wykonanie
Wczoraj nie tylko
kuskus był zielony, bo i szaszłyki, z którymi zaleca się go podawać :)Niestety okazało się, że w naszym piekarniku nie ma grilla, a nie chciałam drażnić Mamy i wyciągać całego sprzętu, więc po prostu je upiekłam w piekarniku.
składniki:- 400g
filetów z piersi kurczaka- 2 ząbki
czosnku- 1 czerwona
papryczka chili- kawałek
imbiru- 1/2 mielonej
kurkumy- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry (nie znalazłam mielonej...)- 2
czerwone cebule (u mnie 1 duża biała)- 1
żółta papryka- 16
liści laurowych- 3 łyżki
olejuMięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.
Czosnek i
imbir obrać,
chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać, wymieszać z
mięsem. Doprawić
kurkumą,
kolendrą,
solą i
pieprzem.
Cebule obrać, pokroić w cząstki.
Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Kawałki
mięsa,
cebuli i
papryki oraz
liście laurowe nabić na przemian na patyki lub szpikulce do szaszłyków. Doprawić
solą,
pieprzem, posmarować
olejem. Szaszłyki piec ok. 15 minut pod grillem w piekarniku, co jakiś czas odwrócić.źródło:
Sól i
Pieprz 2/2008