Wykonanie
Dawno mnie tu nie było, ale postaram się nadrobić zaległości :) W okresie, kiedy większość moich znajomych odbywa egzotyczne podróże, ponownie zostałam zainspirowana wschodnimi klimatami kulinarnymi. W związku z tym dzisiaj proponuję Wam
kurczaka z
ryżem w sosie
pomarańczowo –
cytrynowym z dodatkiem
garam masali.POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)
Kurczak i marynata:400 g
piersi z kurczaka2 ząbki
czosnku2 czubate łyżki
miodusok z połowy
cytryny1/2 łyżeczki
chilli w proszku1/2 łyżeczki sproszkowanego
anyżu1/2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru1/2 łyżeczki
soli1 łyżka przegotowanej
wodyRyż i sos:100 g
ryżu1 łyżeczka
kurkumy100 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczysok z połowy
cytryny2 łyżki
brązowego cukrustarta skórka z niecałej połówki
cytryny2 cm korzenia
imbiru1/2 łyżeczki
chilli w proszku1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:garść
solonych orzeszków ziemnychpęczek
szczypiorku2 szczypty
przyprawy garam –
masala (opcjonalnie zmielona
kolendra)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kurczak :
kurczaka umyć i pokroić w kostkę. W osobnym naczyniu z
miodu,
imbiru,
anyżu,
soli,
chilli,
wody i
soku z cytryny zrobić marynatę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, po czym dokładnie obtoczyć w niej
kurczaka i pozostawić na co najmniej 30 minut w lodówce,po upływie pół godziny rozgrzać
olej na patelni i podsmażyć na niej drobno pokrojone ząbki
czosnku. Z
kurczaka odsączyć nadmiar marynaty i dodać na patelnię. Wszystko smażyć dopóki,
mięsko się trochę nie zarumieni. Na koniec dodać garść
orzeszków ziemnych i trzymać wszystko na patelni jeszcze przez około 3 – 5 minut. Gotowego
kurczaka z
orzechami przełożyć do osobnego naczynia,
ryż i sos :
ryż ugotować, kiedy będzie gotowy dodać do niego 1 łyżeczkę
kurkumy i równomiernie wymieszać. Na patelnię po
kurczaku wlać sok z
pomarańczy, dodać
sok z cytryny,
brązowy cukier,
chilli, zetrzeć na drobnej tarce
imbir i
skórkę z cytryny. Wszystko lekko zagotować. Sos zagęścić łyżką
mąki ziemniaczanej. Do sosu dodać
ryż, wymieszać i poczekać aż
ryż odrobinę wchłonie sos, następnie dodać przygotowanego wcześniej
kurczaka z
orzechami. Wszystko razem wymieszać i trzymać na małym ogniu dopóki całe danie się odrobinę nie zagęści. na samym końcu dodać
garam masalę i pokrojony
szczypiorek.Danie gotowe :) Życzę SMACZNEGO!