Wykonanie
Ostatnie
truskawki z mojego ogrodu wykorzystałam na pyszne muffinki z
truskawkami i polentą. Przepis pochodzący z tego blogu jest bardzo prosty. Lubię polentę w wypiekach, ale z
truskawkami jeszcze nie smakowałam… aż do dziś.
Pyszne muffinki z
truskawkami i polentą udekorowałam
truskawkowym lukrem i całymi
truskawkami. Jak do wypieku każdych muffinek polecam foremkę do muffinek, bo same muffinkowe papilotki są za wiodkie, ciasto przelewa się, a na dodatek muffinka
traci ładny kształt. Sama myślę jeszcze o kupnie foremki silikonowej…
Składniki: na 12 muffinek150 g miękkiego
masła150 g
cukru85 g polenty, drobnej
kaszki kukurydzianej3
jajka150 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
jogurtuotarta skórka z połowy
cytryny150 g
truskawek, pokrojonych w kostkę
Lukier truskawkowy3
truskawki250 ml
cukrukilka kropel
soku z cytrynyWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem i
skórką z cytryny. Podczas ucierania dodaj polentę, a następnie po jednym
jajku do całkowitego połączenia składników.Przesiej
mąkę z proszkiem i już tylko szpatułką wymieszaj delikatnie z masą jajeczno
maślaną.Na końcu dodaj
jogurt i
truskawki, wymieszaj.Napełnij muffinkowe papilotki umieszczone w muffinkowej formie, trochę więcej niż do połowy. Piecz na 160ºC (termoobieg, bez / 25 ºC więcej) przez około 15 minut, lub do suchego patyczka.Pokrój
truskawki w kostkę i przetrzyj przez sito. Ukręć mus z
cukrem pudrem. Dodawaj
cukier po trochu. Być może będziesz potrzebować więcej
cukru lub mniej w zależności od wielkości
truskawek. Polukruj muffinki i udekoruj
truskawkami.
Bardzo lubię ostatnio wypiekać muffinki. Dzisiejsze
truskawkowe były bardzo udane. Dla smakoszy
czekolady proponuje muffinki mocno
czekoladowe, a dla tych którzy lubią wypróbować mniej tradycyjne przepisy, muffinki z
awokado .
Polecane przepisyMuffinki
jagodowe z
limonkowym lukremMuffinki
śniadaniowe z
morelami,
rodzynkami i
słonecznikiemMuffinki z
awokadoMuffiny mocno
czekoladowe z kawałkami
czekoladyMuffiny
czekoladowo sernikowe