ßßß
Pyszne muffinki z truskawkami i polentą udekorowałam truskawkowym lukrem i całymi truskawkami. Jak do wypieku każdych muffinek polecam foremkę do muffinek, bo same muffinkowe papilotki są za wiodkie, ciasto przelewa się, a na dodatek muffinka traci ładny kształt. Sama myślę jeszcze o kupnie foremki silikonowej…
Składniki: na 12 muffinek150 g miękkiego masła150 g cukru85 g polenty, drobnej kaszki kukurydzianej3 jajka150 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 czubata łyżka jogurtuotarta skórka z połowy cytryny150 g truskawek, pokrojonych w kostkęLukier truskawkowy3 truskawki250 ml cukrukilka kropel soku z cytrynyWykonanie:Utrzyj masło z cukrem i skórką z cytryny. Podczas ucierania dodaj polentę, a następnie po jednym jajku do całkowitego połączenia składników.Przesiej mąkę z proszkiem i już tylko szpatułką wymieszaj delikatnie z masą jajeczno maślaną.Na końcu dodaj jogurt i truskawki, wymieszaj.Napełnij muffinkowe papilotki umieszczone w muffinkowej formie, trochę więcej niż do połowy. Piecz na 160ºC (termoobieg, bez / 25 ºC więcej) przez około 15 minut, lub do suchego patyczka.Pokrój truskawki w kostkę i przetrzyj przez sito. Ukręć mus z cukrem pudrem. Dodawaj cukier po trochu. Być może będziesz potrzebować więcej cukru lub mniej w zależności od wielkości truskawek. Polukruj muffinki i udekoruj truskawkami.
Bardzo lubię ostatnio wypiekać muffinki. Dzisiejsze truskawkowe były bardzo udane. Dla smakoszy czekolady proponuje muffinki mocno czekoladowe, a dla tych którzy lubią wypróbować mniej tradycyjne przepisy, muffinki z awokado .
Polecane przepisyMuffinki jagodowe z limonkowym lukremMuffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiemMuffinki z awokadoMuffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekoladyMuffiny czekoladowo sernikowe