ßßß Cookit - przepis na Muffiny brownies z masłem arachidowym

Muffiny brownies z masłem arachidowym

nazwa

Wykonanie

To już mój kolejny bezglutenowy przepis. Pamiętacie brownie bezglutenowe z fasoli? Dzisiaj bez fasoli, przepyszne muffiny brownies z masłem arachidowym, czekoladą i owsianymi płatkami. Tak, tak gluten zawarty w płatkach owsianych nie jest szkodliwy pod warunkiem, że płatki owsiane nie są jakąś krzyżówką między pszenicą a owsem.
Muffiny brownies to również całkiem wegetariański wypiek. Bardzo lubię takie wypieki, kiedy w domu zabraknie mi mąki, jajek czy masła. Wtedy taki przepis na wegetariańskie muffiny brownies jak znalazł. Poza tym te muffiny brownies są niesamowite w smaku. Dodatek masła orzechowego, które z powodzeniem zastępuje tradycyjne masło czy olej, w połączeniu z czekoladą i płatkami owsianymi nadaje muffinom niesamowity smak.
Składniki:
12 muffiny brownies
250 ml jogurtu
150 ml masła arachidowego
200 ml brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 ml błyskawicznych płatków owsianych, zmielonych
4 łyżki kakao
1 łyżeczka waniliowego extraktu
250 ml czekoladowych chipsów, lub posiekanej czekolady
100 ml orzeszków ziemnych, solonych
Wykonanie:
Zmiksuj masło arachidowe z jogurtem i cukrem.
Dodaj zmielone płatki owsiane, sodę, extrakt i kakao. Zmiksuj. Na koniec dodaj czekoladowe chipsy i orzechy. Wymieszaj.
Foremkę muffinową na 12 muffinów posmaruj olejem i napełnij do ¾ objętości foremek. Piecz muffiny brownies na 175ºC (termoobieg) przez 15 minut.
Polecane przepisy
Muffinki z awokado
Muffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekolady
Muffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiem
Muffinki z truskawkami i polentą
Muffinki jagodowe z limonkowym lukrem
Źródło:http://codojedzenia.pl/muffiny-brownies-z-maslem-arachidowym