Wykonanie
To już mój kolejny bezglutenowy przepis. Pamiętacie brownie bezglutenowe z fasoli? Dzisiaj bez
fasoli, przepyszne muffiny brownies z
masłem arachidowym,
czekoladą i
owsianymi płatkami. Tak, tak gluten zawarty w płatkach owsianych nie jest szkodliwy pod warunkiem, że
płatki owsiane nie są jakąś krzyżówką
między pszenicą a owsem.
Muffiny brownies to również całkiem wegetariański wypiek. Bardzo lubię takie wypieki, kiedy w domu zabraknie mi
mąki,
jajek czy
masła. Wtedy taki przepis na wegetariańskie muffiny brownies jak znalazł. Poza tym te muffiny brownies są niesamowite w smaku. Dodatek
masła orzechowego, które z powodzeniem zastępuje tradycyjne
masło czy
olej, w połączeniu z
czekoladą i
płatkami owsianymi nadaje muffinom niesamowity smak.
Składniki:12 muffiny brownies250 ml
jogurtu150 ml
masła arachidowego200 ml
brązowego cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej5 ml błyskawicznych
płatków owsianych, zmielonych4 łyżki
kakao1 łyżeczka
waniliowego extraktu250 ml
czekoladowych chipsów, lub posiekanej
czekolady100 ml
orzeszków ziemnych, solonychWykonanie:Zmiksuj
masło arachidowe z
jogurtem i
cukrem.Dodaj zmielone
płatki owsiane,
sodę, extrakt i
kakao. Zmiksuj. Na koniec dodaj
czekoladowe chipsy i
orzechy. Wymieszaj.Foremkę muffinową na 12 muffinów posmaruj
olejem i napełnij do ¾ objętości foremek. Piecz muffiny brownies na 175ºC (termoobieg) przez 15 minut.
Polecane przepisyMuffinki z
awokadoMuffiny mocno
czekoladowe z kawałkami
czekoladyMuffinki
śniadaniowe z
morelami,
rodzynkami i
słonecznikiemMuffinki z
truskawkami i polentąMuffinki
jagodowe z
limonkowym lukrem