Wykonanie
Parę dni temu pokazywałam wam
ciastka zapałki z tego samego przepisu powstały smaczne i pulchne
ciasteczka maślane. Kolejny raz zachęcam do wypróbowania tej prostej słodkości. Ja lubię wieczorem (wiem że nie powinnam:) ) sięgnąć po takie
ciasteczko popijając je szklanką zimnego
mleka. Moja puszka na słodkości jest już prawie pusta:) Może i dobrze będzie miejsce na pierniki:)Zapraszam
Składniki:250g
mąki100g
masła1 łyżka
jogurtu2/3 szklanki
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek,
jajko, miękkie
masło i
jogurt.2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.3. Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5mm.4. Wykroić
ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.
Lukier cytrynowy1 szklanka
cukru pudru2-3 łyzki
soku z cytrynyCukier ucierać z
sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub
wody.Na wystudzonych ciastkach rozsmarować
lukier:)Smacznego