ßßß
Losos w szafranowym sosie to prawdziwa tecza smakow i kolorow. Piekny zolty kolor i pachnacy cytryna sos, a w nim zatopione kawalki soczystego lososia i krewetek. No i jak tu nie jesc, jak oczy chca…Uwielbiam polaczenie cytrusow z szafranem. Do szafranowego sosu wykorzystalam jednak cytrynowa trawe. Bardzo lubie intensywny cytrynowy aromat w potrawach szczegolnie tych z rybami. Cytrynowa trawa wyraznie pachnie cytryna, wszak jest pozbawiona agresywnej kwaskowatosci. Chcialam, aby ten sos byl aromatyczny, ale nie kwasny i moj cel osiagnelam.
Losos w szafranowym sosie to obiad w 30 minut. Zaczynam zawsze od przygotowania sosu. Lososia kroje w kostke i wrzucam juz do gotowego sosu na 5 minut. Oczywiscie im wieksze kawalki ryby tym czas gotowania trzeba troche wydluzyc. Jest to delikatny moment w przygotowywaniu tej potrawy. Za dlugo gotowana ryba bedzie po prostu sucha.
Szafranowy losos smakuje najlepiej z ryzem lub kasza. Oto przepis:Łosoś w szafranowym sosieSkladniki:4 porcje300 g lososia, filety200 g krewetek, tygrysie½ pora4 dl rybnego buljonu4 dl smietanki1 lyzka maki4 lyzki posiekanego kopru1 trawa cytrynowa2 marchewki0,25 g szafranusol do smakuszczypta pieprzu kajenskiegoswieza kolendra do dekoracjiolej do smazeniaWykonanie:Pokroj cienko w cienkie krazki por i marchewke. Podziel na 3 czesci trawe cytrynowa, a najgrubsza czesc pobij tluczkiem.Wrzuc warzywa na tluszcz i smaz wraz z szafranem przez 10 minut. Warzywa nie moga sie przyrumienic. Podlej buljonem i gotuj, az marchewka bedzie miekka.Rozrob make ze smietana i zagesc sos. Dopraw sola, pieprzem kajenskim i posiekanym koprem.Pokroj lososia w kostke 2 x 2cm i obierz krewetki. Wrzuc do sosu i gotuj przez 5 minut.Polecane przepisyChleb szafranowy z sezamemSzafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatemAdwentowe ciasto szafranoweSzafranowe bułeczki lussekatterCzarna herbata z szafranem