ßßß
Ryz zabarwiony szafranem to prawdziwy luksus w azjatyckiej kuchni. Perskie potrawy, ktore tu prezentuje podaje prawie zawsze z szafranowym ryzem .
Dzisiaj kolejna potrawa z dodatkiem szafranu, pilaf . Pilaf to bardzo popularne danie z bliskiego wschodu, ktore przygotowuje sie glownie z obiadowych resztek.To danie jest tak przyciagajaco smaczne, ze trudno je nazwac potrawa z resztek.
Jak pisalam wczesniej z resztek obiadowych mozna ugotowac cuda! Szafranowy pilaf z kurczakiem, suszonymi figami i granatem to jedno z takich kulinarnych cudow. Oto przepis:Szafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatemSkładniki:5 porcji1 łyżka masła1 łyżka oleju20 nitek szafranu3 szalotki pokrojone w kostkę4 ziarenka ziela angielskie, zgnieciony w mozdzierzukawalek cynamonu2 ząbki czosnku, przecisnięte przez praskę250 g ryżu basmati½ l buljonu z drobiu100 g suszonych fig1 owoc granatu300 g resztek smazonego lub grillowanego kurczaka100 g smazonej brukselkiWykonanie:Obierz i posiekaj szalotki. Obierz i przecisnij przez praske czosnek. Podsmaz na masle i oleju wraz z nitkami szafranu.Dodaj oplukany ryz i smaz przez 5 minut caly czas mieszajac. Nastepnie dodaj reszte przypraw i podlej buljonem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogien i gotuj ryz pod przykryciem przez okolo 10-15 minut, az wciagnie caly buljon.Ugotuj brukselke, odcedz i zrumien lekko na masle.Ugotowany ryz musi troche odparowac. Jak juz odparuje wmieszaj ostroznie brukselke, kurczaka pokrojonego na male kawalki i cienko pokrojone figi. Jezeli figi sa za bardzo ususzone zalej je gotowana woda na kilka minut. beda o wiele soczyste.Na koncu dodaj ziarenka granatu i swieza kolendre.
Przepis ten dodaje do akcji “Szafranowa kulinaria” oraz “Sezon na brukselke”Polecane przepisyObiad po perskuKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiCzarna herbata z szafranemOrientalny pilau ryżŁosoś w szafranowym sosie