ßßß
Tak dawno nie pisalam po polsku herbata, ze musialam zajrzec do slownika, przez jakie “h” mam napisac. Czlowiek nigdy nie zapomni rodzinnego jezyka, powiadaja ludzie, ale cos niecos poprzekszalcam od czasu do czasu, wiec mam nadzieje, ze wybaczycie moje bledy w pisowni.Ostatnio znalazlam gdzies na blogu, ze mozna zrobic herbate z szafranem i ze ponoc taka herbate parza w Iranie. Poskarzylam sie mojemu malzonkowi, ze nigdy mi takiej herbatki nie postawil. Biedny nie wiedzial, ze taka szafranowa herbate mozna w ogole parzyc. No coz Iran to wielkie panstwo, co region to obyczaj, a herbatke i tak ugotowalam.
Aby zblizyc sie troche wiecej do orientu pozwolilam sobie wypic herbatke w pieknych, ze zlotymi ornamentami szklaneczkach. Herbata smakowala mi bardzo… no coz ja czlowiek pijacy i jedzacy wszystko… z malymi wyjatkami.Czarna herbata z szafranemSkladniki: na 6 szklanek½ l wrzatku½ l mleka5 lyzeczek prawdziwej czarnej herbaty, sypanejszczypta szafranucukier lub miod wedle potrzebyWykonanie:Zalej wrzatkiem herbate.Ugotuj mleko z szafranem i wlej do herbaty. Dodaj cukier jesli musisz…Przepis wedruje do akcji Szafranowa kulinariaPolecane przepisySzafranowy pilaf z kurczakiem, brukselka, figami i granatemAdwentowe ciasto szafranoweChleb szafranowy z sezamemSzafranowe scones z zurawinaSzafranowe bułeczki lussekatter