ßßß Cookit - przepis na Chleb herbaciany z morelami

Chleb herbaciany z morelami

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis na chleb herbaciany z morelami pochodzi z książki "Chleb. Domowy wypiek". Jest to łatwy w wykonaniu przepis na słodki chleb. Herbata, którą dodajemy do chleba jest dowolna, ja dodawałam rooibos z wanilią i miodem, dobrze będą się tu też sprawdzać aromatyczne, słodkie herbaty, np. karmelowe. Chlebek jest miękki, a najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masłem. Jeśli nie macie lub nie lubicie moreli, to możecie zastąpić je np. rodzynkami lub żurawiną.
/1 bochenek/
600 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych lub owsianych
20 g świeżych drożdży
150 g suszonych moreli (lub rodzynek/ żurawiny)
70 g sezamu
300 ml mocnego naparu ze smakowej herbaty
100 ml mleka
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
jajko lub śmietana do posmarowania wierzchu chleba
Zaparzyć herbatę w 300 ml wody. Herbata powinna być dość mocna; ja przygotowałam napar z trzech torebek herbaty. Pozostawić napar do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Morele pokroić w kostkę (jeśli dodajemy rodzynki/ żurawinę możemy pozostawić je bez krojenia).
Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostawiamy aż podrosną.
Wyrośnięte drożdże, mąkę, otręby, herbatę, sól wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od dłoni. Dodajemy morele/ rodzynki/ żurawinę (ja dodaję również część sezamu). Wszystko wyrabiamy aż owoce równo rozłożą się w cieście. Jeśli ciasto zbyt mocno się lepi do dłoni należy dodać nieco mąki i wyrobić.
Pozostawiamy wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.Gdy chleb wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem lub śmietaną i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 40 minut w 200st C. W razie potrzeby przykrywamy podczas pieczenia wierzch papierem, by się nie przypalił.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/03/Chleb-herbaciany-z-morelami.html