ßßß
Szafranowe bułeczki lussekatter (lussebullar) to jedne z najbardziej ulubionych i rozpowszechnionych swiatecznych wypiekow w Szwecji. 13 grudnia przypada Dzien Swietej Lucji (Lucia Dagen) i wlasnie wtedy nastepuje inauguracja tego wypieku.
Lubie piec szafranowe bułeczki w wigilie. Jemy je wtedy na sniadanie, ja z moim ulubionym kubkiem kawy, a reszta domownikow z mlekiem.No i ten szafran …tak cudownie pachnie!Lussekatter to slodkie buleczki, ale nie przesadnie. Sa bardzo puszyste i po prostu rozplywaja sie w ustach.
Przepis na szafranowe bułeczki lussekatterSkładniki: na 24 sztuk75 g stopionego masła25 g drożdży, swiezych2 ½ dl mleka1 żołtko0,5 g szafranu1 dl cukruokoło 7-8 dl mąki1 jajko do posmarowaniarodzynkiWykonanie:Roztop masło i dodaj cukier, szafran oraz mleko. Wlej mieszanke do miski ( uzywam asystenta kuchennego), dodaj drożdże i z czescia maki zrob zaczyn. Zostaw na 15 minut w cieplym miejscu pod przykryciem.Dodać sól, jajka i mąkę i zarob gładkie ciasto. Powinna być miękkie, ale odchodzic od scianek naczynia. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.Wyloz ciasto na posypaną mąką blacie i podziel na mniejsze kawałki. Rozwałkuj kazdy kawalek ruloniki i uformuj duze S. Wciśnij rodzynki. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.Posmaruj buleczki roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 225 ° C (termoobieg), około 8-10 minut.
Polecane przepisySzafranowe scones z zurawinaSzafranowe bułeczki nadziewane waniliowym krememChleb szafranowy z sezamemAdwentowe ciasto szafranoweSzafranowy wieniec drożdżowy