ßßß
1 pełna szklanka sezamu3/4 szklanki miodu4 kopiaste łyżki cukruMiód zagotować z cukrem, wsypać ziarno sezamowe i smażyć do lekkiego zbrązowienia na maleńkim ogniu, często mieszać. U mnie zanim doszły do pożądanego kolorku to trwało około 10 minut.Na posmarowanej olejem lub oliwą kwadratowej blasze o wymiarze 24 cm wyłożyć cieniutką warstwą masę sezamową, wygładzić powierzchnię. Trzeba to robić w miarę sprawnie, bo masa szybko zastyga. Następnie włożyć ją do lodówki (ja wyniosłam na balkon) do całkowitego zastygnięcia. Następnie ostrym sztywnym nożem pokroić w kwadraciki, prostokąty lub trójkąciki.RADA : Naczynia i sztućce, które używaliśmy do robienia sezamków, umyjmy wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe, jak zastygną to czeka nas naprawdę ciężka robota (doświadczyłam na własnej skórze).