Wykonanie
'Sezamowy tydzień' rozpoczęty!
Powiem szczerze, że jestem bardzo zaskoczona. Tym, że
sezamki są takie... proste do wykonania i tak bardzo w smaku przypominają te oryginalne, a może i są lepsze. Kruche, nie twarde, nie ciągnace się. Z całą pewnością świetnie dopracowany przepis Kuchareczki . Bardzo polecam!Składniki:210 g
cukru210 g
sezamu2 łyżki
wody1 łyżka
miodu (płynnego)
Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż
zrobi się złoty, odstawić.Do innego niedużego garnuszka wsypać
cukier, dodać 2 łyżki
wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać
miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej
sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.Teraz pracować dość szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę
sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu (
potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.Z przepisu otrzymacie kilkanaście takich
sezamków jak na zdjęciu.Smacznego :-).