Wykonanie
Mienią się kolorem karmelowo -
miodowym, urzekają chrupkością i
słodyczą :) Będą wyglądać stylowo zawinięte w kawałki papieru do pieczenia na kocyku i domowo chrupane palcami umalowanymi w miodzie.Dużo smaczniejsze niż te cienkie ze sklepów, no i ta satysfakcja!
200 g nasion
sezamu200 g
cukru3 łyżki
wodyłyżka
mioduNa rozgrzaną patelnię wsypać
sezam, podgrzać mieszając przez około pół minuty. W rondelku podgrzać
cukier z
wodą. Gdy masa zacznie się karmelizować dodać
miód, podgrzewać, aż będzie płynna. Wtedy szybko zdjąć z gazu, wymieszać z
sezamem i przełożyć na płatek papieru do pieczenia, przykryć drugą połową i dość energicznie rozwałkować (masa będzie tężała z każdą chwilą). Po kilku minutach pokroić na pojedyncze batoniki. Podawać owinięte paskiem papieru do pieczenia. Smacznego!