Wykonanie
Przepis na
sezamki zaczerpnęłam z bloga Doroty z Moje wypieki . Moje co prawda nie wyszły tak kształtne, jak jej, ale i tak są pyszne ;)
Potrzebne składniki:200 g
sezamu ( ja użyłam firmy Kresto )szklanka
cukru2 łyżki
wody1 łyżka płynnego
mioduSposób wykonania:
Sezam prażymy na suchej patelni aż będzie miał złocisty kolor. Przesypujemy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.Szklankę
cukru gotujemy z 2 łyżkami
wody aż utworzy się karmel. Następnie dolewamy łyżkę
miodu i wsypujemy
sezam. Od teraz musimy działać bardzo szybko.
Sezam wylewamy na szybciej przygotowany na blasze papier do pieczenia. Rozsmarowujemy.Teoretycznie powinniśmy przykryć drugim z góry, zaś rozwałkować na grubość 1 cm i zdjąć, zostawiając do wystygnięcia, ale mi już zastygły szybciej, więc wyszły trochę niekształtne, niemniej pyszne ;)Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.