Wykonanie
Przepis na
sezamki okazuje się banalnie prosty, kiedy nauczymy się robić karmel. Domowe
sezamki mogą być słodkim upominkiem. Podczas sesji zdjęciowej z
sezamkami wykorzystałam upominek od Cotton Balls Lights, czyli kolorowe, bawełniane kule, w których zamknięte jest delikatne światło. Oczywiście wybrałam swoje ulubione kolory kul - pastelowy róż,
miętowy i turkusowy. Idealnie wyglądają na zdjęciach, ale również przepięknie ozdabiają mój pokój, dzięki
czemu wieczory stały się nastrojowe.
Sezamkiszklanka
sezamuszklanka
cukruwodałyżka
mioduWsypać
sezam na suchą patelnię i podprażyć ziarna aż się lekko zbrązowieją, odstawić.Do rondla z grubym dnem wsypać
cukier i zalać go
wodą - tak by
cukier był cały mokry.Nastawić palnik i czekać aż
cukier się skarmelizuje (nie mieszać niczym zawartości) - będzie płynny i przybierze złoty kolor. Kolor karmelu można sprawdzić nakładając odrobinę na biały talerzyk.Kiedy jest złoty dodać
miód i
sezam, całość porządnie wymieszać.Teraz należy szybko wszystko wykonywać, bo
sezamki szybko zaczną robić się twarde - na papier do pieczenia wylać zawartość garnka, przykryć go drugim papierem do pieczenia, a całość rozwałkować na grubość najlepiej mniej niż 0,5 cm.Zdjąć szybko papier z góry,
sezamki pokroić na dowolne kształty, oderwać od dolnego papieru, przełożyć na talerzyk i zostawić do ostygnięcia.