Wykonanie
Pyszne, chrupiące i pachnące
sezamki.Proste i szybkie w wykonaniu.Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości.Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę
sezamkówto tylko 200 kcal.Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.
Sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że
krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu.Tajemnicą wielowiekowej popularności przysmaku jest ziarno
sezamowe.
Sezam jest znany i ceniony na całym świecie.Do wytworzenia
sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodupotrzebne są podprażone ziarna
sezamu.Można go również łączyć z
orzechami.
Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.Warte uwagi jest też
białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach.Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości
białka jaja kurzego.Ziarna
sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że
sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu
młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów.
Składniki:200 g ziaren
sezamu200 g
cukru2 łyżki
wody1 łyżka płynnego
mioduZiarna
sezamu wsypałam na patelnię.
Podprażyłam go często mieszając, aż uzyskał złoty kolor.Odstawiłam żeby przestygł.
Do garnka wsypałam
cukier.
Wlałam
wodę.
Mieszałam
do momentu,aż się skarmelizuje i będzie złoty i płynny.
Do karmelu wlałam
miód.
Wymieszałam.
Wsypałam uprażone ziarna
sezamu.
Wymieszałam aż składniki się połączyły.
Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia.Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam.Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko.Grubość sezamek zależy od Was.
Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier.
Przełożyłam placek
sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał.
Teraz już można kroić ją na dowolne kształty.
Smacznego!