Kaczka w ananasie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-4 nogi z kaczki
-sól, pieprz
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki sosu sojowego jasnego
-szczypta cynamonu
-łyżka majeranku
-łyżka czerwonej papryki
olej
-2 szt świeżego ananasa
-2 szalotki
-2 łyżki masła
-pół szklanki śmietanki słodkiej
-kilka owoców granata
Wykonanie:
Nogi z kaczki płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym . Z podanych składników robimy marynatę i nacieramy nią nogi z kaczki. Przykrywamy miskę z mięsem i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnie na oleju obsmażamy nóżki z każdej strony na rumiano, skręcamy ogień i powoli smażymy ok. 3 godzin. Najlepiej włożyć do piekarnika i co jakiś czas obracać i polewać sosem.
Ananas kroimy na pół, wydrążamy łyżką środek. Ja najpierw nakrawam nożykiem kostkę na ananasie/ łatwiej się wybiera/ .
Szalotkę kroimy drobniutko , blanszujemy na maśle z odrobiną oleju dodajemy miąższ z ananasa, gotujemy 5 minut, dodajemy śmietankę i znowu gotujemy 10 minut.
Doprawiamy solą , pieprzem białym i blendujemy na gładką masę.
Gdy nóżki są już miękkie, wydrążone połówki ananasa wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika lub mikrofali , żeby je zagrzać.
Do ciepłego ananasa wkładamy nóżkę , polewamy gorącym sosem posypujemy granatem.
Można podać z ziemniaczanym pure, lub np kluskami gnocchi i surówką.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2019/05/28/kaczka-w-ananasie