ßßß
Bardzo smaczna, „aksamitnie” kremowa zupa, o orientalnym rodowodzie. Ma wielce apetyczny zapach i piękny słoneczny kolor.Można ją jeść „solo” lub z „morskimi” dodatkami. Ja podawałam ze smażonymi krewetkami, ale myślę, że równie dobrze będzie się komponowała z łososiem czy innymi owocami morza.Na podstawie przepisu z listopadowego numeru miesięcznika „Kuchnia”.Składniki:2-3 marchewki1 por (tylko biała część)1/2 średniego selera2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej (lub całe łodygi trawy cytrynowej)kawałek imbiru wielkości kciukaoliwa z oliwek1 puszka (400 ml) mleka kokosowego1 łyżka posiekanej świeżej kolendrysól i pieprz do smakudodatkowo:przyprawione solą i usmażone na oliwie krewetki (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa i imbir umyć, obrać i pokroić. Wraz z pastą z trawy cytrynowej przesmażyć na 3 łyżkach oliwy. Zalać 2 szklankami wody i gotować 15-20 minut.Powstały wywar przecedzić do innego garnka i odparować do połowy objętości. Wlać z powrotem do warzyw. Dodać mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksować. Aby zupa nabrała „aksamitnej gładkości” całość dodatkowo przetrzeć przez sito.Zupę ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać posypaną posiekaną kolendrą i z usmażonymi krewetkami.Smacznego:)