ßßß
Składniki:1 kg dyni hokkaido (do kupienia w sklepach eko)kawałek seleramarchewka1,5- 2 l bulionu warzywnegooliwa z oliwekpieprz w ziarnach, kolendra w ziarnach, gorczyca w ziarnach,sól, kurkumanatka pietruszkiimbir korzeńW garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekany imbir, ziarna gorczycy, kolendry, podsmażamy chwilę. Dosypujemy kurkumę i sól. Następnie wrzucamy pokrojoną w kawałki dynię (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki), seler oraz marchew i posypujemy pieprzem. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy, ja miałam zupę troszkę za gorzką, więc dodałam odrobinę cukru. Na koniec miksujemy blenderem na krem. Podajemy posypane pietruszką.Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji i konkursie Nietylkopasta :