ßßß Cookit - przepis na Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie

Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz.
Krajanka malinowa
Składniki:
Biszkopt
prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm
6 żółtek
3 białka
80 g cukru
60 g pszennej mąki
10 g kukurydzianej skrobii
szczypta soli
Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu.
Galaretka malinowa
500 g malin, mogą być mrożone
80 g cukru
200 ml wody
8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek żelatyny w poszku
Żelatynę namocz w wodzie. Wszystkie składniki na galaretkę, a mianowicie wodę, maliny i cukier umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, pod warunkiem, że używasz mrożone maliny jak ja. W przypadku świeżych malin wystarczy doprowadzić do wrzenia. Napęczniałą żelatynę – listki odciśnij z wody i dodaj do gorących owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt.
Krem śmietankowy
500 ml śmietanki
250 g mascarpone
1 łyżka cukru podru
1 łyżeczka waniliowej pasty
Beza
3 białka
150 g cukru
1 łyżka kukurydzianej skrobii
2 łyżki posiekanych pistacji
Ubij białka na sztywno. Zacznij dodawać po łyżce cukru, miksując do rozpuszczenia cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna i lśniąca dodaj skrobię i zmiksuj jeszcze raz. Formę, w której piekłaś biszkopt odwróć do góry dnem. Przykryj pergaminem o rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku.
Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki.
Polecane przepisy
Szarlotka ze śmietaną
Owsiane ciastka krajanka
Przepis miesiąca – kruche ciasta
Proste ciasto z rabarbarem
Ciasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/krajanka-malinowa-na-super-puszystym-biszkopcie