Wykonanie
Przepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym
biszkopcie. Lubię ciasto z
galaretką na
biszkopcie pod warunkiem, że
biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie upiekłam do krajanki malinowej. Mało tego, zamiast
galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz.
Krajanka malinowaSkładniki:
Biszkoptprostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm6
żółtek3
białka80 g
cukru60 g
pszennej mąki10 g
kukurydzianej skrobiiszczypta
soliUbij
białka na sztywno. Utrzyj
żółtka z
cukrem i
solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie
mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz
biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu.
Galaretka malinowa500 g
malin, mogą być mrożone80 g
cukru200 ml
wody8 listków
żelatyny lub 8 łyżeczek
żelatyny w poszku
Żelatynę namocz w wodzie. Wszystkie składniki na
galaretkę, a mianowicie
wodę,
maliny i
cukier umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, pod warunkiem, że używasz mrożone
maliny jak ja. W przypadku świeżych
malin wystarczy doprowadzić do wrzenia. Napęczniałą
żelatynę – listki odciśnij z
wody i dodaj do gorących
owoców.
Żelatynę w proszku dodaj do
owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy
galaretka zacznie tężeć to
pora aby ją wylać na
biszkopt.
Krem śmietankowy500 ml
śmietanki250 g
mascarpone1 łyżka
cukru podru1 łyżeczka waniliowej pasty
Beza3
białka150 g
cukru1 łyżka
kukurydzianej skrobii2 łyżki posiekanych
pistacjiUbij
białka na sztywno. Zacznij dodawać po łyżce
cukru, miksując do rozpuszczenia
cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna i lśniąca dodaj
skrobię i zmiksuj jeszcze raz. Formę, w której piekłaś
biszkopt odwróć do góry dnem. Przykryj pergaminem o rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp
pistacjami i piecz
bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną
bezę wysusz w wyłączonym piekarniku.Ubij
śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj
mascarpone,
wanilię i
cukier puder. Pokryj ciasto
śmietankowym kremem, a następnie przykryj
bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki.Polecane przepisySzarlotka ze
śmietanąOwsiane
ciastka krajankaPrzepis miesiąca – kruche ciastaProste ciasto z
rabarbaremCiasto
czekoladowe z szafranowymi
gruszkami