ßßß

Po obfitym , udanym obiedzie na każdym urodzinowy przyjęciu powinien pojawić się tort.Także i u nas nie mogło go zabraknąć
Na dworze robi się coraz cieplej , w powietrzu czuć wiosnę i nawet pojawiły się pierwsze motylki-cytrynki więc postawiłam na tort owocowy aby przywołać letnie wspomnienia do których niedługo powrócimy w rzeczywistości..Na świeże truskawki , maliny i podobne letnie owoce musimy jeszcze zaczekać więc idealnym rozwiązaniem była mieszanka mrożonych owoców Hortex ..Już przy otwieraniu owocowej paczki zapachniało latem..W efekcie tort wyszedł wspaniały ..Lekki biszkopt przełożony masą owocową na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone oraz puszysta ,mięciutka , chrupiąca z wierzchu beza.
Tortownica 18cm.Biszkopt:2 całe jajka2 żółtkaszczypta soli1/2 szklanki cukru4 łyżki oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki mąki pszennejBeza:3 białkaszczypta soli250g.cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejKrem owocowy:400 ml słodkiej śmietanki 42 % ( lub 36/30 %)3/4 szklanki cukru pudru250g. mascarpone450g. mrożonej mieszanki owocowej Hortex1 czubata łyżka żelatyny spożywczej3-4 łyżki wrzątkuPoncz:5 łyżek przegotowanej wody2 łyżki domowego soku/ syropu owocowego ( użyłam malinowego)Dodatkowo:4 kostki mlecznej czekoladyBiszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie z cukrem.Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju.Wsypać proszek do pieczenia i mąkę , wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st ( do suchego patyczka).Biszkopt odstawić do wystudzenia. Beza :Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli miksując dodawać powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Pozostawić do wystudzenia.
Krem owocowy: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i mascarpone.Dodać rozmrożone owoce , zmiksować.Żelatynę rozpuścić we wrzątku , ostudzić , przelać do kremu , ponownie zmiksować.Poncz :Wodę wymieszać z sokiem owocowym.

Złożenie: Biszkopt rozkroić na pół wzdłuż , blaty nasączyć ponczem.Krem owocowy podzielić na 3 części.Pierwszą część wyłożyć na dolny biszkopt , przykryć pozostałym ciastem na którym rozsmarować drugą część remu.Pozostałym kremem obłożyć tort w koło.Na wierzchu położyć bezę lekko dociskając aby przykleiła się do kremu.Bezę posypać tartą czekoladą.

Przywołanie letnich wspomnień jak najbardziej udane !


Smacznego