ßßß Cookit - przepis na Beza Pavlova.

Beza Pavlova.

nazwa

Wykonanie

O tej bezie marzyłam już bardzo długo, ostatnio na wszystkich blogach, gdzie się na nią natykałam pisałam ,,Zrobię kiedyś, ale się boję, że nie wyjdzie" i oto nadeszła wielkopomna chwila. Beza Pavlova wraz z malinami zawitała na naszym stole. Jeszcze nie zdążyła brylować,a już jej nie było ;)
Przepis pochodzi z bloga Ewy, jednak ja, jak to zwykle bywa troszeczkę go zmodyfikowałam.
Potrzebne składniki :
6 białek ( żółtka możemy wykorzystać do ,,piegusków" )
łyżeczka octu winnego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina soli
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
dobra szklanka cukru + 5 łyżek do masy
330 ml śmietany 30 %
można dodać odrobinę serka mascarpone
2 łyżki żelatyny
maliny
borówki amerykańskie
4 kostki mlecznej czekolady
frużelina malinowa - ok 300 g
Sposób wykonania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy sobie 2 spody od tortownicy albo 2 okręgi odrysowane na papierze do pieczenia o średnicy ok. 30 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę, aby nie mogły nam wypłynąć z garnka. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę octu winnego. Wcześniej starłam sobie 1/2 tabliczki mlecznej czekolady na talerzyk i teraz ją powoli dodawałam. Miksujemy, ciasto dzielimy na 2 części, wykładamy na papier.
Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy od razu temperaturę do 130 st. Pieczemy 1,5 h, po tym czasie uchylamy piekarnik i zostawiamy jeszcze bezy do wysuszenia. Ja wyjęłam i były nieco płynne od dołu, więc nie sugerujcie się, że patyczek jest suchy.
Zostawiamy do wystygnięcia. Pierwszy płat kładziemy na równym talerzu lub zostawiamy w tortownicy. Smarujemy dość obficie frużeliną malinową. Nakładamy 2 płat.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody 2 łyżki żelatyny ciepłe, ale nie doprowadzone do wrzenia. Powoli dodajemy do śmietan, możemy dodać trochę serka mascarpone. Ja dałam 5 łyżek cukru i czekoladę startą z 3 kostek. Dla mnie było dosyć słodkie.
Na koniec dekorujemy malinami, borówkami i wkładamy do lodówki. Po dobrych 2,3h moja beza Pavlova była już gotowa.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/10/beza-pavlova.html