ßßß Cookit - przepis na Piankowy sernik

Piankowy sernik

nazwa

Wykonanie

Delikatny, wilgotny i puszysty serniczek z polewą czekoladową. Po prostu rozpływa się w ustach. Pieczony w kąpieli wodnej jest po prostu rewelacyjny!
250 g twarogu
2 żółtka
6 białek
Szczypta soli
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g mlecznej czekolady
Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto.
Inspiracja: Gazetka Gotuj Krok po kroku
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/10/piankowy-sernik.html