Wykonanie
Pierwszy raz w życiu robiłam Pavlovę i udała mi się :) także dumna przedstawiam Wam moją
bezę.Skorzystałam z przepisu z bloga Moje wypieki (klik) .Składniki :6
białek300 g drobnego
cukru1 łyżeczka
octu z
białego wina1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej400 ml
śmietany 30 %
borówki amerykańskiemalinycukier puderPrzygotowanie :
Białka ze szczyptą
soli ubijam na sztywną pianę.Dodaję po łyżce
cukru, nie przerywając miksowania.Dodaję
ocet oraz
mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 26 cm.Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę 90 minut.Uchylam lekko drzwi piekarnika i studzę
bezę.Powinno się jak najdłużej studzić w piekarniku, mi jednak się śpieszyło więc studziłam około 40 minut w piekarniku a następnie około 90 minut na zewnątrz.
Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki
cukru pudru.Ubitą
śmietanę wyłożyłam na
bezę , ułożyłam
maliny i
borówki, opruszyłam
cukrem pudrem.I gotowe :) Była pyszna !!!!