ßßß Cookit - przepis na Eton Mess moja wersja:)

Eton Mess moja wersja:)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser Eton Mess. Jest to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, bezy i pysznego kremu. Moja wersja jest z malinami i borówkami i uważam że świetnie pasują. Wiele razy go robiłam i wiele razy go zrobię bo można bardzo fajnie go modyfikować. Ja już mam ochotę na wersję z pistacjami, Grand Marnier i figami. A jakie są wasze propozycje?
Przepis na bezy:
6 białek
300g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier aż się dobrze rozpuści. Na sam koniec do masy dodać mąkę i ocet i dobrze wymieszać.
2. Masę bezowa wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na temp 180C na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 150C i suszyć bezę 1,5h.
składniki na krem:
500g mascarpone
300ml śmietanka kremówka 36%
2 żółtka
4 łyżki cukru.
sok i skórka z cytryny
przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej.
2. W misce ubić śmietanę na sztywno.
3. Utarte żółtka połączyć z mascarpone, sokiem i skórka z cytryny tak aby powstała gładka masa.
4. Dodać ubita śmietanę i delikatnie wymieszać.
składniki Eton Mess:
krem na bazie mascarpone (przepis powyżej)
bezy (przepis powyżej)
owoce: borówka i malina
przygotowanie:
1. w dużej szklanej misce układać na przemian: bezę - krem - owoce.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/09/eton-mess-moja-wersja.html