Dzisiaj zapraszam na wspaniały deser Eton Mess. Jest to tradycyjny angielski deser składający się z truskawek, bezy i pysznego kremu. Moja wersja jest z malinami i borówkami i uważam że świetnie pasują. Wiele razy go robiłam i wiele razy go zrobię bo można bardzo fajnie go modyfikować. Ja już mam ochotę na wersję z pistacjami, Grand Marnier i figami. A jakie są wasze propozycje?Przepis na bezy:6 białek300g cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu winnegoszczypta soliPrzygotowanie:1. Białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier aż się dobrze rozpuści. Na sam koniec do masy dodać mąkę i ocet i dobrze wymieszać.2. Masę bezowa wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na temp 180C na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp do 150C i suszyć bezę 1,5h.składniki na krem:500g mascarpone300ml śmietanka kremówka 36%2 żółtka4 łyżki cukru.sok i skórka z cytrynyprzygotowanie:1. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej.2. W misce ubić śmietanę na sztywno.3. Utarte żółtka połączyć z mascarpone, sokiem i skórka z cytryny tak aby powstała gładka masa.4. Dodać ubita śmietanę i delikatnie wymieszać.składniki Eton Mess:krem na bazie mascarpone (przepis powyżej)bezy (przepis powyżej)owoce: borówka i malinaprzygotowanie:1. w dużej szklanej misce układać na przemian: bezę - krem - owoce.Smacznego:)