ßßß Cookit - przepis na Bezy z wisienką

Bezy z wisienką

nazwa

Wykonanie

Święta, święta, święta i brakuje czasu zapewne każdemu z nas na wiele czynności. Ale ja mogę później się położyć spać ale coś na słodko musi być w domu i koniec. Postanowiłam zrobić bezy, a jak to bezy raz są suche, raz ciągnące. Mi wyszły te drugie, ale według mnie to ma związek ze zbyt krótkim suszeniem w piekarniku i składnikami (dodałam mąkę ziemniaczaną i ocet winny). Przełożone bitą śmietaną były przepyszne.
SKŁADNIKI:
3 białka
150 g cukru pudru (lub zwykłego cukru)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki octu winnego
Ubiłam białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) na sztywną pianę. Stopniowo dodawałam cukier i nadal ubijałam. Na końcu dodałam ocet i mąkę i delikatnie wymieszałam. Ubite białka wyłożyłam na papier do pieczenia (ja utworzyłam 6 okręgów). Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. po włożeniu bezy temperaturę zmniejszyłam do 120 st. C i piekłam przez 60 minut. Bezę po upieczeniu zostawiłam w piekarniku do ostygnięcia. (warto zostawić jak najdłużej może być nawet cała noc).
Do przełożenia bezy ubiłam śmietanę 30 %, którą osłodziłam cukrem pudrem. Wyłożyłam na bezę i udekorowałam wisienką. I koniec deser w postaci 3 bez gotowy.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2012/12/bezy-z-wisienka.html