Wykonanie
Kruchutkie
ciasteczka bezowe przełożone
śmietanowym kremem
malinowym to smaczny deser na upalne popołudnie. Zrobiłam je, bo chciałam zagospodarować
białka jakie pozostały mi z wypieku jagodzianek .
Bezowe krążki upiekłam wg przepisu jaki znalazłam jakiś czas temu na blogu Dorotus - Moje Wypieki . Ten przepis wydaje mi się najlepszy spośród znanych mi, bo
bezy zawsze się udają i są bardzo kruchutkie.
Składniki na
bezy :7
białek440 g drobnego
cukruszczypta
soliSkładniki na krem malinowy :500 ml
śmietany kremowej 30%ok. 400 g
malin2,5 łyżki
cukru1-2 łyżeczki
cukru z
wanilią3-4 łyżeczki
żelatyny + ¼ zimnej
wody + ¹⁄³ szklanki wrzątkudodatkowo do dekoracji:ok. 200 g
malinlistki
melisyWykonanie krążków
bezowych :
Białka z dodatkiem szczypty
soli ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy po 1 łyżce
cukru, stale ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i sztywna formujemy na blasze za pomocą rękawa z ozdobną końcówką
bezowe krążki* o wysokości ok. 1 cm i średnicy 9 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 140°C ok. 45 minut** .* Aby uzyskać ładny kształt
bezowych krążków wycięłam z białego pergaminu koła o średnicy 9 cm i przykleiłam niewielką ilością
masła do brązowego pergaminu jakim wyłożyłam blaszkę do pieczenia.** Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim
bezy celem dosuszenia.Wykonanie kremu
malinowego :Opłukane i podsuszone na papierowym ręczniku
maliny przecieramy przez sitko i mieszamy z
cukrami .
Żelatynę zalewamy zimną
wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy porcjami przetarte
maliny, a następnie cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną
żelatynę. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy do zatężenia masy, ale nie na długo , tak aby można było swobodnie wyciskać ją za pomocą rękawa na
bezowych krążkach.Wykonanie torcików :Na połowę ilości
bezowych krążków nakładamy krem za pomocą rękawa z końcówką. Przykrywamy pozostałymi krążkami. Na wierzchu każdego torcika dajemy niewielką ilość masy i wykonujemy dekorację z
malin i listków
melisy. Podajemy bezpośrednio po przełożeniu masą, gdyż po pewnym czasie warstwa bezowa rozmięka. Wyszło mi 18 torcików.