ßßß Cookit - przepis na TORCIKI BEZOWE Z KREMEM MALINOWYM

TORCIKI BEZOWE Z KREMEM MALINOWYM

nazwa

Wykonanie

Kruchutkie ciasteczka bezowe przełożone śmietanowym kremem malinowym to smaczny deser na upalne popołudnie. Zrobiłam je, bo chciałam zagospodarować białka jakie pozostały mi z wypieku jagodzianek . Bezowe krążki upiekłam wg przepisu jaki znalazłam jakiś czas temu na blogu Dorotus - Moje Wypieki . Ten przepis wydaje mi się najlepszy spośród znanych mi, bo bezy zawsze się udają i są bardzo kruchutkie.
Składniki na bezy :
7 białek
440 g drobnego cukru
szczypta soli
Składniki na krem malinowy :
500 ml śmietany kremowej 30%
ok. 400 g malin
2,5 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cukru z wanilią
3-4 łyżeczki żelatyny + ¼ zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
dodatkowo do dekoracji:
ok. 200 g malin
listki melisy
Wykonanie krążków bezowych :
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy po 1 łyżce cukru, stale ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i sztywna formujemy na blasze za pomocą rękawa z ozdobną końcówką bezowe krążki* o wysokości ok. 1 cm i średnicy 9 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 140°C ok. 45 minut** .
* Aby uzyskać ładny kształt bezowych krążków wycięłam z białego pergaminu koła o średnicy 9 cm i przykleiłam niewielką ilością masła do brązowego pergaminu jakim wyłożyłam blaszkę do pieczenia.
** Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim bezy celem dosuszenia.
Wykonanie kremu malinowego :
Opłukane i podsuszone na papierowym ręczniku maliny przecieramy przez sitko i mieszamy z cukrami . Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy porcjami przetarte maliny, a następnie cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy do zatężenia masy, ale nie na długo , tak aby można było swobodnie wyciskać ją za pomocą rękawa na bezowych krążkach.
Wykonanie torcików :
Na połowę ilości bezowych krążków nakładamy krem za pomocą rękawa z końcówką. Przykrywamy pozostałymi krążkami. Na wierzchu każdego torcika dajemy niewielką ilość masy i wykonujemy dekorację z malin i listków melisy. Podajemy bezpośrednio po przełożeniu masą, gdyż po pewnym czasie warstwa bezowa rozmięka. Wyszło mi 18 torcików.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/07/TORCIKI-BEZOWE-Z-KREMEM-MALINOWYM.html