ßßß Cookit - przepis na ROLADA BEZOWA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

ROLADA BEZOWA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rolady śmietanowe z dodatkiem owoców,tym razem wypróbowałam nowego przepisu na ciasto bezowe z musem truskawkowym.Szybkie w przygotowaniu a do tego śmietanowo-truskawkowe nadzienie.Lekka rolada jest bardzo pyszna
SKŁADNIKI :
500 g truskawek
1/2 szklanki cukru do truskawek
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
3 małe kubki śmietany 200 ml 30 %
5 białek
2 cukry waniliowe
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru do bezy
papier do pieczenia
BEZA :
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,dalej ubijamy aż cukier się rozpuści następnie wsypujemy mąkę,lekko mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 *C przez 20-25 minut.
MUS :
Truskawki mielimy z dodatkiem cukru lub rozgniatamy,2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w wodzie,wlewamy do truskawek połowę tej żelatyny drugą połowę zostawiamy do śmietany,dokładnie mieszamy i odkładamy mus do lodówki.
Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia,dodajemy cukry waniliowe i ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewany resztę płynnej żelatyny(gdyby nam zastygła,bo ta się często mi zdarza wystarczy podgrzac ją w mikrofalówce),odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji.
Ubitą śmietanę łączymy z truskawkami i odkładamy do lodówki aż się zsiądzie,na około 30 minut.
Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu),mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady.Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie roladę(możemy podłożyc deskę do krojenia pod spód) i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Roladę przekładamy na talerz,dekorujemy pozostałą śmietaną i ozdabiamy truskawkami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/06/rolada-bezowa-z-musem-truskawkowym.html