Wykonanie
Uwielbiam rolady
śmietanowe z dodatkiem
owoców,tym razem wypróbowałam nowego przepisu na ciasto
bezowe z musem
truskawkowym.Szybkie w przygotowaniu a do tego
śmietanowo-
truskawkowe nadzienie.Lekka rolada jest bardzo pyszna
SKŁADNIKI :500 g
truskawek1/2 szklanki
cukru do
truskawek2 łyżki
żelatyny1/4 szklanki
wody3 małe
kubki śmietany 200 ml 30 %5
białek2
cukry waniliowe2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru do
bezypapier do pieczenia
BEZA :
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy
cukier,dalej ubijamy aż
cukier się rozpuści następnie wsypujemy
mąkę,lekko mieszamy.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 *C przez 20-25 minut.MUS :
Truskawki mielimy z dodatkiem
cukru lub rozgniatamy,2 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w wodzie,wlewamy do
truskawek połowę tej
żelatyny drugą połowę zostawiamy do
śmietany,dokładnie mieszamy i odkładamy mus do lodówki.Zimną
śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia,dodajemy
cukry waniliowe i ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewany resztę płynnej
żelatyny(gdyby nam zastygła,bo ta się często mi zdarza wystarczy podgrzac ją w mikrofalówce),odrobinę
śmietany zostawiamy do dekoracji.Ubitą
śmietanę łączymy z
truskawkami i odkładamy do lodówki aż się zsiądzie,na około 30 minut.Ostudzoną
bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu),mus
truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady.Za pomocą pergaminu zwijamy delikatnie roladę(możemy podłożyc deskę do krojenia pod spód) i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Roladę przekładamy na talerz,dekorujemy pozostałą
śmietaną i ozdabiamy
truskawkami.