Wykonanie
Deser Eton Mess to tradycyjny angielski słodki przysmak, popularny szczególnie w letnich porach roku, jak się można domyśleć z nazwy, ten słodki deser wynaleziono w ekskluzywnej prywatnej szkole Eton, jest on zawsze podawany w czasie corocznej gry w krykieta. Połączenie
bitej śmietany,
bezy i
truskawek.świetnie się uzupełniają przez co deser jest bardzo smaczny. Ze względu na brak
truskawek o tej
porze roku przygotowałam go z
owoców mrożonych. Polecam.
SKŁADNIKI :500 g
truskawek mrożonych lub świeżych4-5 łyżek
cukru400 ml
śmietany 30 %2
cukry waniliowe2 śmietanfixy6-7 sztuk białej
bezyPRZYGOTOWANIE :
Truskawki, rozmrażamy lub oczyszczamy, dodajemy
cukier i mielimy blenderem na gładką masę.Bardzo zimną
śmietanę ubijamy z
cukrami waniliowymi, mikserem na najwyższych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy zagęstnik, jeszcze chwilkę ubijamy i odkładamy
bitą śmietanę do lodówki.Na dno pucharków ( 5-6 szklanek) wlewamy zmielone
truskawki, na to posypujemy pokruszone
bezy i dajemy porcje
bitej śmietany. Następnie znowu
truskawki,
beza i
śmietana. Desery dekorujemy kawałkami
owoców i listkami
mięty. Podajemy od zaraz lub przechowujemy w lodówce.Smacznego.