Wykonanie
Dzisiaj razem z innymi blogerami kulinarnymi przygotowaliśmy ciasto lub deser z
truskawkami. U mnie padło na Eton Mess, który chciałam przygotować już od bardzo dawna. A zrobiłam go z
bezami własnej roboty i to
bezami, które naprawdę pierwszy raz wyszły mi takie jak trzeba! Ale o bezach będzie kiedy indziej – dzisiaj pyszny deser z
truskawkami rodem z Wielkiej Brytanii. Eton Mess składa się z
trzech wspaniale komponujących się składników:
truskawek, kawałków
bezy i
śmietany. Danie nosi tę nawzę od XIX wieku i powstało jak nazwa
mówi w Collegu Eton, gdzie jest tradycyjnie serwowane podczas dorocznych zawodów krykieta przeciwko szkole Harrow. Więcej przeczytacie u Bogusi, która też ostatnio robiła to danie.A desery z
truskawkami przygotowali też dzisiaj: Panna Malwinna, Chantel, Pela, Siaśka, Mirabelka,
Gin, Wojtek, Bartoldzik , Siankoo, Wiera oraz Shinju .
Składniki na 2 puchary:ok. 300 g
truskawekok. 12 bez250 ml
śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
cukru pudru1. Kilka godzin wcześniej pieczemy
bezy (przepis podam niedługo) lub używamy kupionych.2. Myjemy i odszypułkowujemy
truskawki.3. Ubijamy
śmietanę stopniowo dodając
cukier puder i
cukier z prawdziwą
wanilią.4. Część bez kruszymy i mieszamy ze
śmietaną.5. W pucharkach układamy warstwę
truskawek,
śmietany, kilka całych bez i znów
truskawki,
śmietanę, kilka bez i
truskawki. Można polać deser jakimś
syropem owocowym lub
likierem.