Mój ulubiony deser. Łatwiutki i super szybki do wykonania. W sezonie truskawkowym mogłabym jeść go codziennie. Połączenie truskawek z bitą śmietaną i bezami jest pyszne! Jak to wszystko poleje się jeszcze ajerkoniakiem i doda listek mięty to dopiero jest uczta dla podniebienia !Składniki ( na 4 pucharki):ok. 500 g truskawekok. 250 ml śmietanki kremowej1 opakowanie małych bez ( 100 g)2 - 3 łyżki cukru pudruok. 75 ml ajerkoniakulistki miętyekstrakt waniliowy lub cukier z naturalną wanilią do smakuWykonanie :Odkładamy dorodniejsze truskawki (ok. 250 g). Do pozostałych dajemy 1 - 2 łyżki cukru pudru i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dajemy 1 łyżkę cukru pudru i trochę ekstraktu waniliowego lub cukru z naturalną wanilią do smaku. Na dno każdego z pucharów dajemy po 5 - 6 bez. Za pomocą rękawa do dekorowania wyciskamy trochę bitej śmietany. Układamy połówki truskawek , ponownie wyciskamy bitą śmietaną, polewamy musem truskawkowym. Układamy pozostałe bezy, na to resztę bitej śmietany. Całość polewamy ajerkoniakiem. Ozdabiamy listkiem mięty. Nadaje on deserowi lekko miętowego, orzeźwiającego aromatu.Polecam również :W kuchni na wesoło :Przyjechał kogut do miasta, wchodzi do baru i widzi kury na rożnie.Oburzony woła:-ładnie, to tu się panie opalają, a na wsi nie ma kto jajek nosić!